Manapság sokan törekednek, hogy otthonukból mellőzék a bolti tisztítószereket és keresnek alternatív megoldásokat lakásuk tisztántartásához.

Nem csak a boltba kapható drága szerekkel lehet szép tisztává varázsolni  az edényeket, vagy épp a ruhákból kiszedni a foltot. Persze kényelmes inkább leemelni a boltok polcairól a legjobbnak tűnő, reklámokban is szerepelt flakont, porokat és miegymást annak érdekében, hogy azok majd segítenek nekünk a lakást karban tartani, de tényleg szükséges mind ezt úgy, hogy közben a környezetünket is "romboljuk" vele?

 

Kisbabás anyukáknak is megfontolandó a vegyszerek lecserélése természetes anyagokra, melyet eleink is nyugodt szívvel használtak. Mellesleg ami ebből bekerül a lefolyóba az nem teszi tönkre az élővilágot sem. Lássunk most néhányat!

Növényi tisztítószerek

Kőpadlóhoz:

Tökéletesen megtisztítható - még a kandalló körül is - almaecettel. Mártsunk ecsetet az almaecetbe, kenjük be vele a kőlapokat aztán dörzsöljük át őket és itassuk fel a maradék folyadékot.

Kádhoz:

Vágjunk félbe egy citromos, súroljuk ki vele az üres kádat, utána öblítsük le vízzel.

Természetes színtelenítő szer:

Ha sóba mártott citromszelettel dörzsöljük be a kenyérvágódeszkát, kifehéredik. Utána öblítsük le bő vízzel és szárítsuk meg.

Vízkőlerakás:

Mártsunk előbb ecetbe, majd sóba egy rongyot, nyomtalanul eltünteti a vízkő nyomait vázáinkról vagy akváriumainkról.
Elekrülhetjük, hogy lerakódjon a vízkő edényeinkben, kávéskannáinkban, ha egy héten egyszer ecettel forrázzu ki őket.

Krómcsapok:

Ha kifakul a csap, itassunk át ecettel egy rongyot és tekerjük a csap köré. Hagyjuk egy óráig rajta utána öblítsük le vízzel, olyan lesz mint új korában.

Fehér porcelán:

Hogy kifehérítsük a porcelánt vagy távolítsuk el róla a rozsfafoltokat, dörzsöljük borkősav káliumsójával ( kálim-tartaráttal) átitatott ronggyal.

Réztárgyak:

Csavarjunk k iegy fél citromos, majd mártsuk sóva. Dörzsöljük át vele rézedényeink fenekét vagy réz tárgyainkat ismét ragyogni fognak.

Alumínium:

A színevesztett alumínium lábas belsejéhez, forraljunk citrom vagy grapefuithéjat annyi vízben, hogy legalább 30 percig vagy annál tovább forrásban tarthassuk. Másik módszer erre, hogy 15-20 percen át vízzel higított ecetet forraljunk az edényben. 1 liter vízhez 2 ek. ecetet tegyünk.

Lakkozott felületek megóvása:

Egy kínai módszer szerint a lakkozott tárgyak tisztítására, karbantartására két zacskó közönséges teát rakjunk 1,5 -2 dl forró vízbe. Hagyjuk állni, lefedve, amíg ki nem hűl. Távolítsunk el minden lerakódást a lakkozott tárgyakról, viaszt egyéb szennyeződéseket. Ezután egy rongyot mártsunk a teába és azzal kenjük át a tárgyakat. A tea csersava visszaadja a lakk eredeti fényét. A keletiek állítják, hogy lakkozott tárgyaikhozn me szabad sem padlómázt, sem viaszt sem olajat használni. Csakis teára van szükségük.

Bőr bútorok karbantartása:

A bőr azért repedezik mert kiszárad. Karosszékek, bőröndök, kézitáskáink örökké megtarthatnák eredeti külsejüket, ha helyen karban lennének tartva. Ehhez alkalmas a ricinusolaj. Használat előtt tisztítsuk meg a bőrtárgyakat glicerines szappannal. Aztán dörzsöljük be a bőrt ricinusolajjal - és várjuk meg, míg a bőr jól beissza az olajat. Nemsokára rugalmas lesz, de egy cseppet sem zsíros. Ha kiszáradna a bőr ismét másnapra, ismételjük meg a műveletet.

Rozsdafolt:

A nyers hagyma eltávolítja a pamutanyagról és más textíliákról a rozsdafoltot. Dörzsöljük be a foltokat egy hagyma szelettel és itassuk jól át a levével. Utána áztassuk a ruhát hideg vízben. A foltok elhalványodnak.