Napjaink egyik legvitatottabb problémája a globális felmelegedés, amely rányomja bélyegét az emberiség jövőjére. Ez a jelenség komoly hatással van az a mezőgazdaságra és az állatokra is, valamint ezáltal az emberiségre nézve is jelentős fenyegetés.

A globális felmelegedésnek több oka is van, amelyek összeadódva hozták létre ezt a negatív hatást. Jöjjenek a szomorú tények.

 

A globális felmelegedés okai

- A modern világ fejlődése rengeteg negatív hatást is hozott magával, mint például a fosszilis energiaforrásokat (földgáz, kőolaj). Ezek megléte nélkül, napjainkban szinte "létezni sem tudnánk". Azonban a fosszilis energiaforrások égetése során rengeteg szén-dioxid keletkezik, melyet a légkörbe bocsátanak ki.

  • A megnövekedett népességnek köszönhetően megnőtt az  igény az élelmiszerek iránt is. Ennek köszönhetően az élelmiszeripar miatt óriási állatállományok keletkeztek, hatalmas rizsföldek alakultak ki, melyek metánkibocsátása jelentős, és ezt a hatást növeli még a sarkvidék változásából fakadó, tengerfenékről származó metánkibocsátás is.
  • Napjaink embere nem tud létezni gépjármű nélkül. Sokszor, egyetlen ember használ egy autót, fittyet hányva a benzines autók használata közben kibocsátott szén-dioxidra és más, szennyező gázokra, pedig már számtalan médiából hallhatunk a globális felmelegedés okairól.
  • Bolygónk friss levegőjét köztudottan erdeink biztosítják. Azonban világunk túlzott igénye az állattartás, egzotikus gyümölcsök-élelmiszerek, papír, valamint a fa iránt erdőirtásokhoz vezet, melyek hatalmas területeket vonnak el erdeinktől.
  • Az általunk megművelt növények felhasznált mesterséges permetezők, műtrágyák túlzott használata is merőben hozzájárul a felmelegedéshez.

természet

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a jelenlegi tendencia nem hozhat sok jót. Jövőnk egyenlőre nem túl rózsás, de van még remény. Azonban ha nem változtatunk a hozzá állásunkon, hamar bekövetkezhetnek a nem várt globális felmelegedés mellékhatásai. Ilyen például a tengerszint megemelkedése, amely mégtöbb szárazfüldet, vesz el az embertől, akik ennek következményeként méginkább elveszik malyd a teret az erdőktől és állatoktól. A növekvő, és folyton változó hőmérséklet rossz terméseket hozhat, melyek globális éhinséget okozhatnak. Az egyre szélsőségesebb viharok hatalmas pusztítást hagynak majd maguk után világszerte, valamint rengeteg állat- és növényfaj tűnhet el örökre.

A változást mi hozhatjuk meg

A kulcs a mi kezünkben van. A jövőt a jelenben írhatjuk meg. Ne mondogassuk magunkban, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Minél többen váltunk olyan életvitelre, amely segít visszafordítani a globális felmelegedést, annál nagyobb eséllye lesz unokáinknak a normális életre. Ne vegyük el tőlük a boldog élet esélyét önnön hiúságunk és mohóságunk miatt. Legyünk kitartóak, még ha azt is látjuk, hogy más fittyet hány a környezet tudatos életre, ugyanis előbb utóbb mindenki belátja malyd, hogy földünket tisztelni kell. Reméljük hogy ez inkább előbb lesz, mint utóbb.

forrás: planetsave.com

BE