A fő fájás, más néven a fejfájás kialakulásának több oka is lehet. Elsőre talán könnyen csillapítható, ha iszunk egy nagy pohár vizet, ugyanis a kevés folyadék bevitel előidézhet fejfájást. Az idősebbek előszeretettel mondogatják: " Napi egy alma, s az orvost távol tartja". Ám mivel űzzük el a fájdalmat, ha mindez  nem elég?

fejfájás természetes gyógymód

 

A fej fájdalmai

Csaknem mindenkivel megesik, hogy időnként fáj a feje, de vannak, akik huzamosan szenvednek emiatt. Gyakran migrén idézi elő, mely lehet idült is. Ám olykor időváltozás, front, a rossz levegő, az alkohol, vagy a nikotin is elő idézheti. Ezekben az esetekben a fejfájás hamar megszűnik.

 

Ha viszont a fájdalom mindig ugyanazon a fej félen jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Nem szabad rögtön az ördögöt a falra festeni, de ez olykor utalhat daganatra, vagy véredény elváltozásra is. Ideg- és gerincbántalom, valamint magas vérnyomás és vesebajok is okozhatnak fejfájást. Ilyen esetekben, a pontos okot csak orvos tudja megállapítani.

A hirtelen, igen heves fejfájás, hidegrázás, hányás, idegzavar, továbbá a 42°C-ig emelkedő láz agyhártyagyulladást sejtet. Jellegzetes tünete a nyakszirtmerevedés. Ez esetben sürgősen kórházba kell menni!
Hasonlók az agyembólia tünetei ( vérrög elzár egy véredényt, így az általa ellátott szövetterület ellátatlan marad). Agydaganat vagy gyermekbénulás (mely szintén agyi betegség) esetén ugyancsak fejfájás a kísérő tünet, bár kétségkívül csak bizonyos idő után válik érezhetővé. A két utóbbi kór kezdetei jelei: hányás, egyensúlyzavar, a szemgolyó reszketése.

A fejfájás enyhítésére

Néhány természetes gyógymódot érdemes kipróbálni, hisz eleink is korábban ezeket alkalmazták, amíg nem voltak különféle gyógyszerkészítmények.

Csalán: ¼ liter vízhez, egy tetézett kiskanál csalán. Forrázzuk le, fél perc állás után szűrjük le. Kortyokat igyunk belőle a nap folyamán, akár 2 litert is. Hőpalackba célszerű tartani.

Cickafark: Csészénként egy tetézett kanálnyit leforrázunk. Fél perc után szűrjük. Napi két csészét fogyasszunk.

fejfájás természetes gyógymód

Kankalin: A friss vagy szárított bogasvirágzatot (csészénként egy tetézett kiskanálnyit) leforrázunk, majd állni hagyjuk, amíg a tea halvány arany színű nem lesz. Napi 2-3 csészével kortyonként igyuk.

Galagonya: Csészénként egy tetézett kiskanálnyit ( levelet és virágot) leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük és kortyonként isszuk. Napi adag két csésze.

Kis svéd keserű: Erős fejfájás enyhítésére a gyógyteához keverjünk naponta 2-3 evőkanál svéd keserűt. Az arány 1 kanál 1/8 liter (fél csésze) teához. Legjobb, ha étkezés előtt és után félórával fogyasztjuk el – vagyis egy-egy negyed csészényi adagban.

Forrás: Maria Treben – Női betegségek c. könyvéből